Jokaiselle lapselle mahdollisuus harrastukseen

Kynnys aloittaa harrastaminen voi joskus olla korkea, mutta sen ylittäminen palkitsee. Harrastaminen tekee hyvää isoille ja pienille, mielelle ja keholle. Kun pääsee tekemään jotain itselleen mieleistä, unohtuvat huolet ja kiireet. Lapselle harrastukset opettavat taitoja ja toisten kanssa olemista. Harrastusten parista aikuinenkin voi löytää uusia ystäviä. Aktiivinen harrastaminen, osallistuminen ja puuhaileminen pidentävät tutkitusti elinikää ja lisäävät terveitä vuosia.

Järvenpäässä toki on harrastuksia, seuroja, klubeja ja kerhoja moneen lähtöön. Ja näin pitää ollakin. Tarjolla on erilaisia vaihtoehtoja eritasoisille tekijöille. Urheilun saralla järvenpääläiset seurat ovat valmentaneet suojattejaan maailmanmestareiksi asti, kulttuurikenttämme toivottavasti pääsee pian elpymään takaisin kukoistukseensa. Iloitsen myös matalan kynnyksen maksuttomista mahdollisuuksista, mitä esimerkiksi, lenkkipolut, lähiluonto, kirjasto, perhekerhot, yhdistykset, seurakunnat ja asukastoiminta tuottavat.

Tärkeää olisi, että jokainen harrastuksen haluava sellaisen pariin pääsisi. Opetus- ja kulttuuriministeriön teettämän koululaiskyselyn (2020) mukaan peruskouluikäisistä joka viidenneltä puuttuu mieleinen harrastus. Tästäkin joukosta kaksi kolmesta haluaisi kuitenkin aloittaa harrastamisen. Vuonna 2017 lanseerattu harrastustakuu tuo koulupäivien yhteyteen ja koulujen tiloihin yhä moninaisempia harrastusmahdollisuuksia myös Järvenpäässä.

Jotta myös vähävaraisten perheiden lapset saavat mahdollisuuden harrastaa, on hyvä, että matalan kynnyksen maksutonta harrastustoimintaa tuodaan lasten ja nuorten saataville. Kouluilla toteutetun toiminnan sisältöjen osalta tulee kuulla lasten toiveita, jotta tarjonta vastaa kysyntään. Toteutusta voidaan suunnitella yhteistyössä kaupungin, kolmannen sektorin ja seurakuntien kanssa.

Koululle tuotavan harrastustoiminnan lisäksi on syytä miettiä, miten harrastusmaksuihin seuroissa voitaisiin yhdenvertaisesti ja yksityisyydestä huolehtien tarjota tukea sitä tarvitseville. Kirjastomme mallia seuraten, on hyvä etsiä myös uusia ratkaisuja harrastusvälineiden yhteiskäyttöön ja lainaamiseen. Kaikkien tiedossa ei myöskään ole, että lasten harrastuskuluja voidaan korvata täydentävällä toimeentulotuella perheen pitkäaikaisen toimeentulotukiasiakkuuden, sairauden tai muun erityisperusteen vuoksi.

Teksti julkaistu 20.5.2021: https://www.facebook.com/reetta.nick.vihreat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: