Enemmän mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa

Nosto Järvenpään Vihreiden kuntavaaliohjelmasta: Osallisuus ja suora demokratia.

Keskustelutilaisuudet, kuulemiset, kyselyt, asukasraadit, äänestykset, osallistava budjetointi, palvelujen käyttäjien ottaminen mukaan kehittämiseen ja suunnitteluun – näitä kaikkia kannatan ja toivon lisää Järvenpäähän! Ottamalla asukkaat ja palvelujen käyttäjät mukaan voidaan rakentaa sujuvaa arkea ja hyvinvointia vahvistavaa sekä asukkaidensa näköistä kaupunkikulttuuria, elinympäristöä ja palveluja. Vaikuttamismahdollisuudet itselle merkityksellisiin asioihin luovat osallisuuden kokemuksia ja ovat siten myös pitovoimatekijä. Harharetkiä ja rahaakin säästyy, kun löydetään nopeammin sopivimmat ratkaisut.

Demokratian vahvistamisessa ja vaikutusmahdollisuuksien luomisessa vaikuttamistoimielimillä, asukasliikkeillä, yhdistyksillä, järjestöillä ja verkostoilla on suoran asukasosallistumisen ohessa suuri merkitys. Asukasliikkeet ja -seurat ovat oman alueensa superasiantuntijoita. Vaikuttamistoimielimet, yhdistykset ja verkostot puolestaan omiaan osallistumaan vaikutusten arviointiin tai nostamaan epäkohtia näkyviin tietyn väestöryhmän kannalta.

Jotta asukkaat, liikkeet ja verkostot pääsevät oikeasti osallistumaan, eivät asiakaspalautekyselyt riitä. Kaupungin päätöksenteon, valmistelun, suunnitelmien ja keskustelujen tulee olla nykyistä avoimempia. Valmistelua ei tule aiheetta salata, vaan mieluummin rohkaista rakentavaan keskusteluun varhaisessa vaiheessa, silloin kun päätöksiä ei vielä ole naulittu. Viestinnän ja tiedottamisen tulee tukea oikea-aikaista, ennakoivaa ja avointa vuoropuhelua. Asukkaitaan vartenhan kaupunki päätöksiään tekee.

Kuva: Järvenpään Vihreät

Teksti julkaistu 19.5.2021: https://www.facebook.com/reetta.nick.vihreat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: