Oma koti kullan kallis

Tänään somesyötteeseeni nousi monta tarinaa, jotka käsittelivät kotia ja kotiin liittyviä tunteita. Muuttoja suuntaan ja toiseen, onnea omasta pihasta, uuden alkuja ja myös raskaita hyvästejä. Koti on paljon muutakin kuin seinät ja paikka, jossa asua. Se on paikka levolle, ajalle rakkaiden kanssa, mielipuuhille ja tutuille jutuille. Kodissa saa olla oma itsensä ja toimia kuten on tottunut ja itse tahtoo.

Kysyin koululaisiltamme miksi meidän koti on koti, eikä vain talo. Oli selvää, että kotiin kuuluu perhe, lemmikit ja yhdessä vietetty aika. Myös muut tärkeät, lähellä asuvat ja meillä kyläilevät ihmiset kuuluivat kotiin. Kotona on oma sänky, omat tavarat ja oma huone, jossa saa halutessaan olla myös ihan yksin. Rennoksi olon tekee kodin tutut tavat ja käytännöt sekä se, että on vapaus mennä jääkaapille tai kakalle milloin haluaa. Ihmiset, ennustettavuus, turvallisuus.

Kun ikä tai vamma haastaa selviytymistä, tulee yhteiskunnan ensisijaisesti turvata kotona asumista. Muistisairas selviytyy tutussa ympäristössä paremmin kuin vieraassa ja avun vieminen kotiin on perusteltua. Muuttaminen uuteen ympäristöön voi järkyttää. Vamman kanssa elävä saa kotona omannäköisen arjen rakkaidensa kanssa riittävien apuvälineiden ja kotihoidon turvin.

Perhearkikaan ei aina suju ilman apua. Neuvolat, varhaiskasvatus ja koulut ovat hyviä paikkoja tunnistaa mahdollisia huolia ja tukea perheitä. Kun huoli on tunnistettu, tulee avun seurata. Varhain tarjottu perheen hyvinvoinnin tukeminen, ohjaus, vertaistuki ja kotiin viety apu ovat huomattavasti inhimillisempiä ja edullisempia keinoja kuin huolien pitkittäminen niin, että ne kasvavat ongelmiksi.

Asunnoton on myös koditon: vailla omaa tilaa ja rauhaa. Asunto ensin -periaatteen keskeinen näkemys on, että asunnottomuustyössä asunnon hankkiminen on etusijalla muihin tukitoimiin nähden. Kun asunnottomalle mahdollistetaan asuminen omassa asunnossa, auttaa se muiden sosiaalisten ja terveydellisten ongelmien ratkaisemista. Kodin pysyvyys antaa turvaa, joka avaa mahdollisuuden kasvaa, ottaa haasteita vastaan, sitoutua opintoihin tai työhön, rakentaa ihmissuhteita ja ratkoa elämän huolia.

Näihin ajatuksiin tänään, omannäköiselle arjelle ja rakkaille kodeille.

Julkaistu 14.5.2021 https://www.facebook.com/reetta.nick.vihreat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: