Kokonaisvaltainen vaikutusten arviointi ja asukkaiden osallistuminen tekevät onnistuneen päätöksen

Yhdessä kokonaisvaltainen vaikutusten arviointi ja asukkaiden vahva osallistuminen palvelujen ja toiminnan suunnitteluun tuottavat hyvinvointia, kuulluksi tulemisen kokemuksia ja onnistuneita päätöksiä.

Päätösten vaikutuksia pitää jo ihan lakienkin mukaan arvioida ennakolta. Terveydenhuoltolaki velvoittaa arvioimaan päätösten vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin, tasa-arvolaki puolestaan vaikutuksia eri sukupuoliin. YK:n lasten oikeuksien sopimus edellyttää lapsen edun ensisijaisuutta lapsia koskevissa päätöksissä. Eläkeläisneuvoston tämän viikkoisessa vaalipaneelissa kysyttiin, pitäisikö päätöksiä arvioida myös ikäerityisestä näkökulmasta. Lapsivaikutusten rinnalle lisäisin itse myös vaikutukset kokonaisten perheiden hyvinvointiin.

Kuntaliitto suosittelee, että päätöksenteossa otetaan huomioon vaikutukset neljästä näkökulmasta: kuntalaiset, ympäristö, organisaatioihin ja henkilöstöön sekä talouteen. Kuntapäättäjien tulee todella ottaa huomioon samanaikaisesti monta näkökulmaa. Paljon on kiinni huolellisesta valmistelusta ja kokonaisvaltaisesta pohjatyöstä.

Kuntalain mukaan asukkailla ja palvelujen käyttäjillä on oikeus osallistua kunnan toimintaan. Laki asettaa kaupunginvaltuuston tehtäväksi pitää huolta siitä, että asukkaille on tarjolla laajasti ja monipuolisesti erilaisia osallistumisen mahdollisuuksia. Kuntalain tarjoamat erinomaiset ehdotukset kuntalaisten osallistumiseen ja vaikuttamiseen ovat:
1. järjestämällä keskustelu- ja kuulemistilaisuuksia sekä kuntalaisraateja
2. selvittämällä asukkaiden mielipiteitä ennen päätöksentekoa
3. valitsemalla palvelujen käyttäjien edustajia kunnan toimielimiin
4. järjestämällä mahdollisuuksia osallistua kunnan talouden suunnitteluun
5. suunnittelemalla ja kehittämällä palveluja yhdessä palvelujen käyttäjien kanssa
6. tukemalla asukkaiden, järjestöjen ja muiden yhteisöjen oma-aloitteista asioiden suunnittelua ja valmistelua.

Järvenpään kaupunki kysyi kuntalaisten näkökulmaa osallisuusmallia laatiessaan viime vuonna. Asukkaiden mukaan tärkeimpiin osallisuuden keinoihin kuuluivat mm. vaikuttamismahdollisuudet ja osallistuva budjetointi. Kyselynkin mukaan järvenpääläiset siis haluavat olla mukana kehittämässä kotikaupunkinsa asioita. Mitä varhemmassa vaiheessa, monipuolisemmin keinoin ja säännöllisemmin asukkaat ja palvelujen käyttäjät osallistuvat, sen parempi lopputulos.

Julkaistu 15.5.2021 myös https://www.facebook.com/reetta.nick.vihreat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: